Az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából május 6-án közös szentmisén vett részt a 20 évvel ezelőtti bővítésben érintett tíz állam, köztük Magyarország szentszéki nagykövetsége a castel gandolfói Villanovai Szent Tamás-templomban. A pápa nyári rezidenciája mellett elhelyezkedő templomot a tíz ország, Magyarország, Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia nemzeti zászlaja, valamint a Vatikán és az Európai Unió lobogója díszítette.

 

A 2004-ben csatlakozott 10 ország valamint a Vatikán és az Európai Unió zászlója

A szentmisét Paul R. Gallagher érsek, a Szentszék államokkal és nemzetközi szervekkel fenntartott kapcsolataiért felelős titkára mutatta be Vincenzo Viva albanói püspök koncelebrálásával. Gallagher érsek homíliájában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió 2004. május 1-i bővítésekor sok évszázados keresztény kultúrával rendelkező országok váltak az Unió tagjaivá. Gallagher érsek emellett korunk főbb feladataira is felhívta az államok képviselőinek figyelmét, amelyek között megnevezte a hit nyílt megvallását, az állam és az egyház kölcsönös segítségét, valamint a sérülékeny csoportokhoz tartozó embertársak jogainak védelmét.

 

Mons. Paul R. Gallagher érsek és Vincenzo Viva püspök

Alexandra Valkenburg nagykövetasszony köszöntő beszédében kitért arra, hogy az EU húsz évvel ezelőtti bővítését nemcsak racionális és gazdasági érdekek, hanem érzelmi szempontok is motiválták. A 2004-es bővítés az Unió történetének legnagyobb, történelmi jelentőségű bővítése volt, amely véget vetett a földrész évtizedekig tartó megosztottságának. „2004 óta sok közös élményt éltünk meg” – mondta, majd a demokrácia jelentőségét és értékét hangsúlyozta, amely egy drága kincs, és amelyet elődeinktől kaptunk, hogy ápoljuk és tápláljuk. „Európa egyet jelent a demokráciával, a szabadsággal és a békével, és most rajtunk áll, hogy mindezt megőrizzük és megerősödve továbbadjuk a következő generációnak”.

George Poulides nagykövet köszönetet mondott Gallagher érseknek jelenlétéért, amellyel érezhetővé tette Ferenc pápa közelségét és erkölcsi vezetését a jelenlévők számára, valamint az Európai Unió és a Szentszék közötti szoros kapcsolatokat is. A húsz évvel ezelőtti ötödik és legnagyobb mértékű bővítést megélt Európai Unió legfőbb vívmánya a béke. Két évtizeddel ezelőtt leomlottak a falak, amelyek Európát korábban megosztották – mondta. Európa mára szabad térré, közös otthonná vált. A Szentatya szavainak értelmében Európa akkor tud eleget tenni hivatásának, ha meg tudja őrizni hídverő és békevivő szerepét a környező térségekbe. Az alapító atyák szellemében az Unió alapértékeinek a demokráciát, a jogállamiságot, az egyenlőséget és a szabadságot nevezte.

 

Dr. Habsburg-Lotharingiai Eduard nagykövet

A szentmisén a könyörgéseket a tíz állam nagykövete olvasta fel nemzeti nyelven. Magyarország képviseletében Habsburg-Lotharingiai Eduárd nagykövet könyörgése így hangzott: „Urunk és Istenünk, Te, aki üdvösségünk reménye vagy, Hozzád imádkozunk és kérünk, hogy irgalmas Pásztorként oltalmazd azokat, akik feláldozták életüket a szabadságért. Fogadd be őket a Te örök dicsőségedbe és áldd meg őket végtelen irgalmaddal. Ahogy a Szentatya mondja; az igazi boldogság az, hogy veled lehetünk. Kérünk Téged, hallgass meg minket!”