A magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül 270 millió forinttal támogatta a közép-olaszországi Norciában, Európa fővédőszentje, Nursiai Szent Benedek szülőhelyén a Hegyi Szent Benedek Monostor és zarándokház felépítését, miután az itt élő bencés szerzetesközösség hajlékául szolgáló monostor és templom súlyos károkat szenvedett a 2016-os földrengés alkalmával. Az újonnan felépített monostor ünnepélyes megáldására és felszentelésére június 15-én került sor, amelyen a magyar kormány képviseletében Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár mondott ünnepi köszöntőt. Az eseményen jelen volt Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet és Sárai-Szabó Kelemen győri bencés perjel.

 

A norciai bencés közösség

Beszédében kiemelte, hogy a keresztény Magyarország megteremtése hit és politikai döntés eredménye volt. István király elhatározásának megvalósításához a pápa és a bencések támogatását kérte. A kijelölt irány világos volt már az ő korában is, ahogy korunkban is az. Ma is döntenünk kell arról, hogy mire építjük nemzetünk és hazánk jelenét és jövőjét. Ha nem hozzuk meg ezt a döntést, akkor mások hozzák meg helyettünk, de más értékek alapján – fogalmazott az államtitkár. Azbej Tristan arra is rámutatott, hogy miközben Magyarországtól keletre és délre, Afrikában és Ázsiában keresztény embereket üldöznek, akiknek sokszor az életükkel kell fizetniük Jézusba vetett hitükért, addig Nyugat-Európában azt látjuk, hogy a kereszténység, mint civilizáció, mint kultúra áll támadás alatt.

 

Azbej Tristan államtitkár 

Európa védőszentjének, Szent Benedeknek a szülővárosa a 2016-os földrengés során hatalmas veszteséget szenvedett el. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a Norciában élő szerzetesközösség még az eredeti bencés regulát tartva, az eredeti egyházi gondolatot, teológiát viszi tovább. Ezért is tartotta nagyon fontosnak a magyar kormány, hogy egy ilyen jelentőségű, civilizációs szempontból is kiemelt helyszínnek az újjáéledését támogassa. A magyar kormány azt reméli, hogy Norcia egy spirituális újjáéledésnek lesz a színtere. A nagylelkű magyar adományról elismeréssel szólt a bencés közösség apátja és a város vezetősége is.

 

Norciai Bencés Apátság